Jak się odżywiać, aby włosy zaczęły rosnąć. Sposoby na porost włosów u kobiet.

Artykuł zatwierdził dietetyk Maciej Pokarowski - Autorem artykułu jest ZnamProdukt.pl

Bujna fryzura to marzenie wielu pań. Głównie dlatego, że przyjęło się uważać, że długie i silne włosy są oznaką atrakcyjności i zdrowia. Niestety współczesny świat nie ułatwia sprostania tym wymaganiom.

Problem łysienia i nadmiernego przerzedzania się włosów dotyczy coraz większego grona osób. Na szczęście jest wiele sposobów na to, by powstrzymać ten proces.

Do najważniejszych należy stosowanie odpowiedniej diety, zatem co jeść na porost włosów? Na to pytanie odpowiemy w poniższym artykule.

Przyczyny wypadania włosów

Aby wskazać produkty, które pomogą nam ocalić owłosienie na głowie, należy przede wszystkim poznać mechanizm ich przerzedzania.

Wbrew pozorom, wypadanie włosów w ilości około 100 sztuk dziennie, jest zjawiskiem całkowicie naturalnym. Wynika to z cyklu wzrostu łodyg i faktu, że aby zrobić miejsce nowym włosom, musimy pozbyć się starych. Niestety coraz powszechniej obserwuje się wzmożone przerzedzanie się fryzur u płci pięknej. Wynika to z szeregu czynników, z których najważniejsze znaczenie mają:

  • stres,
  • niewłaściwa dieta,
  • brak równowagi hormonalnej,
  • stany chorobowe,
  • zanieczyszczenie środowiska.

Rozpoznanie przyczyny łysienia może wymagać kontaktu z lekarzem i analizy próbki krwi, a także przeprowadzenia badań dodatkowych. Pozwolą one ocenić nasze zdrowie i określić aktualne potrzeby organizmu, jednak bez względu na to, czy przerzedzenie wynika ze stanu chorobowego, stresu czy innych czynników, właściwie zbilansowana dieta ma tu ogromne znaczenie. Dlaczego?

Czy włosy można odżywić?

„Ale przecież włosy są martwe, więc nie powinniśmy mówić o ich odżywianiu” – słyszymy z ust niektórych sceptyków. Owszem – sama łodyga, podobnie, jak paznokcie, to twór martwy. Gdy przydatki skóry są już całkowicie uformowane, procesy zachodzące w organizmie nie wpływają na ich kondycję.

Stan fizjologiczny decyduje o tym, jaką kondycję mają nasze włosy i paznokcie już na etapie ich tworzenia! Nie karmimy zatem samej łodygi, lecz miejsce, z którego wyrasta – mieszek.

Niedostateczna podaż składników odżywczych na etapie formowania się nowych komórek sprawia, że włos jest cienki, łamliwy i nie dorasta do pełnej długości. Co więcej, słabiej trzyma się skóry.

Jak nakarmić włos

Jak wspomnieliśmy, włosy to przydatki skóry – elementy uznawane przez organizm za coś mało istotnego. Ewolucyjnie spełniały rolę ochronną i termoregulacyjną, współcześnie, z punktu widzenia praktycznego, są właściwie zbędne.

Nasze ciało nie może ich traktować priorytetowo, ponieważ jego zadaniem jest dbanie o takie narządy, jak mózg, serce, nerki, wątroba czy jelita. To one decydują przecież o naszym zdrowiu i życiu.

Składniki odżywcze zawarte w jedzeniu mają zatem za zadanie wspomagać najważniejsze procesy życiowe, nie zaś dbać o to, by nasza fryzura wzbudzała powszechny podziw. Jak zatem odżywić włosy?

W odpowiednio zbilansowanej diecie powinny się znaleźć witaminy, minerały, białka, a także zdrowe węglowodany i tłuszcze. Niedostateczna ich ilość spowoduje, że mieszki nie otrzymają substancji budulcowych niezbędnych do produkcji nowych komórek. Co więcej, w organizmie dojść może wówczas do niekorzystnych procesów, które zaczną wręcz „wypychać” włosy ze skóry. – podaje PoradnikZdrowie.pl

Co jeść na porost włosów u kobiet?

Pokrzywa

Z uwagi na to, że jedną z głównych przyczyn przerzedzania się fryzury u płci pięknej jest brak równowagi hormonalnej, bardzo ważne jest, by dieta dostarczała składników chroniących mieszki na przykład przed negatywnym wpływem DHT.

Dihydrotestosteron to hormon przyczyniający się do łysienia androgenowego. Mieszki włosowe mogą wykazywać zwiększoną wrażliwość na oddziaływanie tego związku, co sprawia, że nawet przy odpowiednim jego poziomie we krwi, obserwuje się wzmożone wypadanie włosów. – czytamy na WP.pl

Wśród produktów, które pomagają zmniejszyć wrażliwość mieszków na DHT warto wymienić pokrzywę. Regularne picie naparów z tego zioła wzmacnia cebulki, a także ułatwia detoksykację organizmu oraz pomaga usuwać nadmiar wody z tkanek. Pokrzywę spożywać można także w formie sałatek i zup.

Olej lniany

Bardzo ważnym elementem decydującym o jakości włosa jest także odpowiednia proporcja pomiędzy kwasami omega 3 i 6. Szczególnie istotne jest to w przypadku wegan i wegetarian, u których podaż omega 6 jest zwykle większa. Brak równowagi w tym obszarze przyczynia się do łysienia, a także hamuje porost włosów. – pisze Zdrowie.tvn.pl

Dlatego tak istotne jest regularne przyjmowanie oleju lnianego. Jego dobroczynne właściwości znane są od lat. Lekarze, na przykład Dr Budwig, uznają ten złoty płyn za antidotum wspomagające terapię antyrakową.

Przyjmowanie jednej łyżki oleju, najlepiej w połączeniu z serem twarogowym, nie tylko wzmocni cebulki, ale pozwoli uchronić się przed negatywnych wpływem wolnych rodników.

Orzechy

Znakomitym źródłem kwasów omega 3 są także orzechy włoskie. Co więcej, zawierają one L-argininę czyli aminokwas niezbędny do prawidłowego wzrostu włosa. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B oraz A, E i K. Wszystkie te związki odgrywają istotną rolę w budowaniu zdrowych komórek i odporności włosów na wypadanie.

Jednak nie tylko włoskie mają tak dobroczynne właściwości. Osoby pragnące pobudzić mieszki do produkcji nowych komórek powinny jeść także orzechy laskowe, brazylijskie czy pekan. Wszystkie te produkty obfitują w cenne kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Na szczególną uwagę zasługują tu orzechy brazylijskie. Zawarty w nich selen wzmacnia mieszki, a co najważniejsze – wspomaga prawidłową pracę tarczycy (gruczołu, którego dysfunkcja może prowadzić do łysienia).

Z kolei migdały zwierają magnez, który stanowi nie tylko budulec, ale także pomaga redukować stres.

Nasiona

Równie istotne miejsce w diecie powinny zająć pestki dyni, nasiona słonecznika czy soi. Produkty te zawierają witaminę młodości, czyli E, a także istotne dla wzmocnienia włosów: B1, B2, PP i C. Dodatkowo, znaleźć w nich możemy także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mieszków: żelazo, cynk, miedź i fosfor.

Zastąpienie niezdrowej przekąski garścią nasion i pestek nie tylko dostarczy nam niezbędnych witamin i minerałów, ale także pozwoli uniknąć zgubnych dla jakości włosa cukrów, soli i produktów przetworzonych.

Soczewica

Prawidłowy wzrost włosów wymaga także dostarczenia odpowiedniej ilości aminokwasów. Jednym ze znakomitych źródeł tych związków jest soczewica. To, niezwykle sycące i smaczne warzywo, zawiera również żelazo oraz cynk.

Równie istotne w diecie są inne rośliny strączkowe wykazujące szereg korzystnych właściwości. Szczególnie weganie powinni zadbać o to, by w jadłospisie nie zabrakło obfitujących w białko: ciecierzycy, grochu, bobu czy fasoli.

Rośliny strączkowe są ponadto cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów: wapnia, magnezu, jodu i potasu.

Jajka

Mówiąc o prawidłowej diecie wspomagającej porost włosów nie można zapomnieć o jajach. Znajdziemy w nich biotynę odgrywającą ogromną rolę w procesie tworzenia się silnych i zdrowych włosów. Witamina B7 (bo tak również nazywany jest ten związek) wiąże siarkę z aminokwasów dostarczanych z pożywienia, a ta staje się budulcem komórek włosowych.

W jajach znajdziemy także cenny aminokwas egzogenny – lizynę, której niedobór przyczynia się między innymi do łysienia. Są także źródłem żelaza i antyoksydantów chroniących komórki przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Serwis medme.pl podaje, że jajka to także rewelacyjna odżywka. Pielęgnacja uwzględniająca maseczkę na ich bazie, nakładaną na włosy raz na dwa tygodnie, wygładzi łodygi i nada im połysku.

Tłuste ryby

W jadłospisie pań pragnących przyspieszyć porost włosów nie powinno także zabraknąć ryb. Szczególnie te morskie, zawierające duże ilości zdrowych tłuszczów, pozwolą cieszyć się bujną czupryną na dłużej.

Są one przede wszystkim źródłem, wspomnianych wyżej, kwasów omega 3, a także witaminy D odgrywającej ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu nie tylko mieszków, ale i całego organizmu.

Warzywa zielone

Jarmuż, szpinak i rukola należą do produktów, które powinny na stałe zagościć na naszych talerzach. Bogate w żelazo, witaminę C, a także wartościowe minerały, wspomagają proces produkcji nowych włosów i wzmacniają ich strukturę.

Do jadłospisu warto dodać także: kalafior, drożdże, ryż brązowy, kasze, owoce morza i grejpfruty. Dostarczanie ich w pożywieniu sprawi, że fryzura się zagęści, a łodygi staną się silniejsze.

Czego unikać

Równie ważne jak to, co należy jeść, jest także wyeliminowanie składników, które mają zgubny wpływ na kondycję włosów. Panie, którym na sercu leży ich dobro, powinny wystrzegać się produktów przetworzonych, cukrów prostych, a także zbyt dużej ilości kofeiny.

Jak widać właściwie zbilansowana dieta to warunek niezbędny, by mieć bujną fryzurę. Nie sposób liczyć na burzę włosów, gdy organizmowi brakuje podstawowych substancji odżywczych. Witaminy, minerały, białka, tłuszcze to elementy decydujące o dobrej kondycji nie tylko przydatków, ale i całego organizmu. Nie bez znaczenia jest także odpowiednia pielęgnacja włosów i skóry głowy. Stosowanie agresywnych zabiegów, szkodliwe składniki w szamponach, niewłaściwie dobrane odżywki – to wszystko ma wpływ na kondycję naszych włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *