Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? Poznaj skuteczne metody!

Artykuł zatwierdził dietetyk Maciej Pokarowski - Autorem artykułu jest ZnamProdukt.pl

To jedno z najczęstszych pytań, na jakie szukają odpowiedzi osoby przechodzące na dietę. Okazuje się, że rezygnacja ze słodkiego jest naprawdę trudna. Nie ma w tym nic dziwnego. Musisz bowiem wiedzieć, że słodki smak jest zakodowany w ludzkiej podświadomości jako ten, który ratuje życie. Jednocześnie jednak nadmiar cukru jest bardzo szkodliwy, nie tylko dla sylwetki. Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? Podpowiadamy, jak sobie z tym poradzić.

Jak przestać jeść słodycze? Nie rezygnuj ze słodkiego nagle

Musisz zdawać sobie sprawę, że cukier jest substancją uzależniającą. Nagłe odcięcie organizmu od dostępu do niego bardzo odczujesz. Przez jakiś czas będzie brakowało ci energii i będziesz podenerwowany. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na niemiłe rozdrażnienie i osłabienie, spróbuj małych kroków. Okazuje się, że im rzadziej sięgasz po słodycze, tym rzadziej masz na nie ochotę! Wprowadzaj zmiany małymi krokami, a skutki uboczne będą niemal nieodczuwalne.

Wyeliminuj słodkie napoje

Jeśli zastanawiasz się, jak zmniejszyć apetyt na słodycze, zacznij od zupełnej rezygnacji z gazowanych napojów słodzonych. Ogranicz również spożywanie mlecznych kaw i mrożonych herbat. Przyjrzyj się też składom pitych przez ciebie soków i napojów – może się okazać, że cukier znajduje się na samym szczycie listy.

Pić musisz dużo, więc pamiętaj, że najzdrowsza i niekaloryczna jest po prostu woda. Możesz dodać do niej świeże lub mrożone owoce czy listek mięty. Takie napoje skutecznie gaszą pragnienie i nawadniają. Postaw także na czarną kawę i niesłodzoną herbatę, które cię pobudzą.

Nie jedz gotowych słodyczy

Większość sklepowych słodyczy to żywność wysoko przetworzona. Kiedy przyjrzysz się liście ich składników, okazuje się, że to w głównej mierze cukier i tłuszcz. Bardzo rzadko pojawiają się tam cenne dla twojego ciała składniki odżywcze. Sklepowe słodycze nie powinny zatem mieć miejsca w twoim menu.

Aby skutecznie je wyeliminować ze swojej diety, rezygnuj z nich stopniowo. Zacznij od tych, które lubisz najbardziej. Zamiast nich sięgaj po owoce lub warzywa. Świetnie smakują z różnego rodzaju dipami. Zawsze pod ręką warto mieć też orzechy lub mieszankę bakalii.

Zredukuj węglowodany proste w posiłkach

Warto zdawać sobie sprawę, że negatywny wpływ na twój organizm mają nie tylko słodycze, ale generalnie węglowodany proste. Jest ich mnóstwo w produktach, po które sięgasz być może każdego dnia. Postaraj się zatem zmniejszyć ilość zjadanego białego pieczywa czy makaronu.

Dzisiaj alternatywą nie są już tylko pełnoziarniste wersje tych samych produktów. Chleb możesz przygotować samodzielne z kaszy gryczanej, a w sklepach znajdziesz makarony z naprawdę różnych warzyw. Żyjemy w czasach, w których mamy szansę urozmaicić swój jadłospis na mnóstwo sposobów.

Uważnie czytaj składy kupowanych produktów

Cukier jest w wielu produktach, których byśmy o to nie podejrzewali. Zawsze jednak musi zostać wymieniony w składzie! Pamiętaj, że widnieje tam pod różnymi nazwami (sacharoza, fruktoza, mannoza, węglowodany), które z pewnością znajdziesz w sieci. Czytaj więc dokładnie etykiety.

Dobrym rozwiązaniem jest też zainstalowanie aplikacji wspierającej dobre zakupy. Gdy będziesz skanować kody swoim smartfonem, szybko nauczysz się, które produkty są dla ciebie dobre.

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze – postaw na jakość

Nie chodzi o to, by od dzisiaj założyć na siebie worek pokutny i nigdy więcej nie zjeść nic słodkiego. Rozsądek jednak podpowiada, by mocno ograniczyć żywność wysoko i ultra przetworzoną na rzecz zdrowych przekąsek lub słodkości wykonywanych samodzielnie.

Jak wspominaliśmy – ludzka podświadomość sugeruje, że słodki smak jest tym, który podtrzymuje życie. Kojarzy się bowiem ze słodkim mlekiem matki, czyli pierwszym pokarmem, jaki poznały nasze kubki smakowe. Pamiętaj zresztą, że zwyczajnie potrzebujesz węglowodanów – są podstawowym źródłem energii. Postaw po prostu na te, które niosą w sobie coś więcej niż samą przyjemność jedzenia. Dowiedz się, co zamiast słodyczy. Co możesz zjeść, by twój organizm był ci za to wdzięczny?

Co zamiast słodyczy? Zdrowsze wersje pysznych przekąsek

Przede wszystkim pamiętaj, że przekąska do ok. 250 kcal może być stałym elementem twojego dziennego jadłospisu. Doda ci energii przed końcem pracy, pobudzi mózg i poprawi nastrój. A skoro jest zaplanowana, to unikasz sytuacji, w której dopada cię na nią ochota, a pod ręka nie masz nic gotowego. W takich chwilach najczęściej bowiem stawiasz na niezdrowe sklepowe słodycze. Tych natomiast chcesz unikać.

Zwróć też uwagę, że nie wszystko jesteś w stanie zaplanować. Jeśli zastanawiasz się, jak przestać jeść słodycze, nie możesz dopuścić do sytuacji, w której np. nie zdążysz zjeść lunchu w pracy, a będziesz musiał w niej dłużej zostać, więc na szybko skoczysz do sklepu po coś gotowego. Lepiej mieć pod ręką zdrową i lekką przekąskę, która doda ci siły na dodatkowe godziny w biurze.

Co zamiast słodyczy? Jest ogrom możliwości! Pamiętaj, by zawsze mieć w zanadrzu np:

  • owoce – jabłko, banana, nektarynkę,
  • garść orzechów (50-100g) – laskowych, włoskich, arachidowych czy nerkowców,
  • jogurt naturalny,
  • domowy batonik musli,
  • serek z zawartością tłuszczu do 5%,
  • kilka suszonych śliwek lub moreli.

Czy istnieją zdrowe słodycze?

Powiedzieliśmy, co zamiast słodyczy – są to jednak przekąski, których nie znajdziesz wśród nich na sklepowej półce. Nic dziwnego, trudno bowiem o zdrowe słodycze.

Można jednak zauważyć, że niektóre z nich są mniej szkodliwe dla zdrowia. Niektóre nawet mają pozytywny wpływ na organizm człowieka – jak np. czekolada. Choć w 100g możesz znaleźć od ok. 450 do nawet 600 kcal, produkt ma jeszcze kilka składników korzystnych dla zdrowia. To m.in. magnez, potas, żelazo czy wapń.

Kto powinien ograniczyć spożywanie słodyczy?

Jak przestać jeść słodycze, zastanawiają się najczęściej osoby, które już mają jakiś problem. Może to być nadwaga, cukrzyca, kłopoty z krążeniem czy inne choroby wywołane m.in. otyłością. W takich sytuacjach rozsądnym jest wyeliminować słodycze ze swojej codziennej diety.

Nie oznacza to wcale jednak, że wszyscy pozostali mogą objadać się słodyczami. W myśl zasady „Lepiej zapobiegać niż leczyć”, dobrze jest przyjrzeć się uczciwie swojej codziennej diecie zanim jeszcze dopadną nas problemy zdrowotne. Dlaczego warto ograniczyć słodkie?

Przede wszystkim dlatego, że negatywnie wpływają na system hormonalny regulujący poziom glukozy we krwi. W ten sposób powstaje insulinooporność i później cukrzyca typu II.

Słodycze powinny być mocno ograniczone przede wszystkim dzieciom. Powodują bowiem, że maluchy stają się tzw. „niejadkami”. Kalorie w nich zawarte zaspokajają głód, nie dostarczając jednak żadnych wartości odżywczych. To może prowadzić do wielu zaburzeń rozwojowych. [1]

Pamiętaj także, że cukier zawarty w słodyczach powoduje próchnicę. Jest bowiem idealną pożywką dla bakterii niszczących szkliwo.

Co więcej, zawarte w wielu słodyczach tłuszcze i kwasy wpływają niekorzystnie na poziom cholesterolu, przyczyniając się tym samym do rozwoju miażdżycy. Warto wziąć to wszystko pod uwagę, gdy wahasz się, czy sięgnąć po kolejne ciastko.

Nie bądź swoim katem

Zastanawiasz się, jak przestać jeść słodycze, które tak bardzo lubisz? Przede wszystkim, nie karz się za każdy grzeszek i dawaj sobie drugą szansę. Trzymaj się zasad, o których wspomnieliśmy. Naucz się przygotowywać sobie własne przekąski i rób świadome zakupy. Gdy jednak wyskoczysz z przyjaciółkami na latte i zjesz do kawy kalorycznego pączka – nie katuj się. Po wyjściu z kawiarni możesz przejść się do domu piechotą i od jutra zacząć starania raz jeszcze.


  1. When It Comes to Sweets, Never Say Never, WebMD.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *