Jakich składników nie należy łączyć, aby unikać problemów żołądkowych?

Artykuł zatwierdził dietetyk Maciej Pokarowski - Autorem artykułu jest ZnamProdukt.pl

Rzadko o tym pamiętamy, ale jedzenie to mieszanka związków, które w konkretny sposób oddziałują na nasz organizm. Spożywanie produktów wątpliwej jakości i żywności przetworzonej negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. Co więcej, nie zdajemy sobie także sprawy, że nieumiejętne łączenie składników również może nam zaszkodzić, wywołując na przykład problemy żołądkowe.

Co jeść, a czego się wystrzegać? Jakich składników nie łączyć, by uniknąć dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego? Co jeść podczas problemów żołądkowych? Tego dowiesz się z niniejszego artykułu.

Jedzenie ma znaczenie

Poza doznaniami smakowymi, zapachowymi, a także funkcją społeczną, potrawy mają nas pożywić, a w zasadzie to podstawowa ich rola. Niestety większość z nas komponuje posiłki bez zastanowienia, co często może skończyć się kłopotami żołądkowymi, ale nie tylko nimi.

Co więcej, nieumiejętne łączenie poszczególnych składników często skutkuje innymi niepożądanymi zjawiskami. Bywa, że związki występujące w pożywieniu wzajemnie zmniejszają lub zwiększają swoje wchłanianie. Zdarza się także, że taka para może wywołać naprawdę poważne konsekwencje.

Problemy żołądkowe – skąd się biorą

Ból żołądka to zwykle efekt nieodpowiedniego żywienia. Pośpiech i nieprzywiązywanie uwagi do tego, co i jak jemy, to najkrótsza droga do dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Problemem jest także spożywanie zbyt dużej ilości posiłków. Współczesny człowiek jest przejedzony. Nie dajemy naszym organizmom odpocząć, nie pozwalamy strawić pozostałości, nieustannie pochłaniając kolejne porcje.

Problemy żołądkowe mogą się także zdarzyć podczas przyjmowania leków. Dlatego niezmiernie ważne jest przestrzeganie ujętych na ulotce zaleceń dotyczących stosowania specyfików. Pamiętajmy także, by podczas i po terapii antybiotykowej przyjmować probiotyki. Te warto stosować również na co dzień. Wspomagają bowiem naturalną mikroflorę i usprawniają pracę jelit. [1]

Częstą przyczyną bólu brzucha jest także choroba wrzodowa. Jest to poważny stan, którego nie należy lekceważyć. Wymaga zastosowania właściwej diety i przestrzegania regularności posiłków.

Jakich składników nie łączyć, aby nie mieć problemów żołądkowych?

Tak, jak wspomnieliśmy, dla zdrowia i kondycji naszego żołądka ważne jest nie tylko co spożywamy, ale także w jakiś sposób łączymy produkty. Bardzo często nieświadomie szkodzimy swojemu zdrowiu, stosując popularne mieszanki składników.

Grzyby i alkohol

Grzyby zawierają białko, które w normalnych okolicznościach trawione jest bez problemu. Kłopoty zaczynają się, gdy np. kurki, borowiki czy podgrzybki spożywamy w towarzystwie wina czy piwa. Nasz organizm wówczas nie potrafi rozłożyć wspomnianych protein, które pod wpływem alkoholu ulegają denaturacji. Skutkuje to problemami żołądkowymi.

Sprawa okazuje się jeszcze poważniejsza w przypadku spożycia grzyba o nazwie czernidłak pospolity. Całkowicie bezpieczna potrawa przygotowana na jego bazie może okazać się zabójcza, gdy spożyjemy ją z alkoholem. Ba! Niebezpieczeństwo to występuje nawet przez 48 godzin! Spożycie alkoholu w tym czasie może być tragiczne w skutkach.

Proteiny

Białko najlepiej spożywać na samym początku posiłku. Połączenie go z innymi grupami składników często kończy się nieprzyjemnościami ze strony przewodu trawiennego. [2]

Białko i tłuszcze

W związku z tym, że białka są trawione w inny sposób niż tłuszcze, łączenie ich w posiłku może skutkować wzdęciami, nadmierną produkcją gazów i innymi problemami układu pokarmowego.

Białko i kwasy

Białko także nie toleruje za dobrze towarzystwa wszelkich kwasów, które znajdziemy w owocach czy warzywach, a także napojach. Wynika to z tego, że podczas popijania mięsa sokiem owocowym zmniejszamy wydzielanie soków trawiennych w żołądku, a to w nim właśnie następuje proces trawienia protein. Białka wówczas zalegają w układzie pokarmowym i ulegają procesom gnilnym, powodując rozmaite dolegliwości,

Węglowodany

Węglowodany, zwłaszcza cukry proste, mają tendencję do zakłócania przemiany pozostałych związków, utrudniając ich wchłanianie.

Tłuszcz i cukier

Takie połączenie powoduje problemy trawienne. Tłuszcz w towarzystwie cukru rozkłada się o wiele wolniej, a co więcej – ulega szybkiej fermentacji. Z tego względu pączki, tłuste desery, lody, ale i koktajle na bazie tłustego mleka i owoców to prosty przepis na dolegliwości żołądkowe.

Skrobia i kwasy

W związku z tym, że proces jej trawieni rozpoczyna się już w jamie ustnej i wymaga pH zasadowego, skrobia nie lubi towarzystwa kwasów. Łączenie ciasta na pizzę z sosem pomidorowym czy popijanie pieczywa coca colą skończy się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Skrobia bowiem zalega wówczas w żołądku, a potem w jelitach i ulega procesowi fermentacji.

Skrobia i białko

Łączenie tych składników w pożywieniu jest niezwykle popularne – pieczywo i żółty ser, kotlet z ziemniakami, ryż z mięsem. Niestety proces trawienia obu składników przebiega zupełnie inaczej. W przypadku skrobi rozpoczyna się już w jamie ustnej, proteiny zaś rozkładane są dopiero w żołądku. Odmienne jest także pH, w którym trawione są te związki. W rezultacie cały proces zostaje znacznie utrudniony, a my odczuwamy pełność w nadbrzuszu, wzdęcia czy zgagę.

Co jeść podczas problemów żołądkowych

Rodzaj produktów, jakie możemy spożywać, gdy cierpimy na problemy żołądkowe w dużej mierze zależy od charakteru dolegliwości. Przyjęło się uważać, że na ból żołądka warto napić się coca coli. Ta rada może skończyć się fatalnie w przypadku, gdy przyczyną problemów są na przykład wrzody żołądkowe.

Zatem co jeść, a co omijać, gdy boli brzuch?

Unikaj surowego

Warzywa i owoce mają mnóstwo substancji, które mogą podrażnić żołądek. Pektyny, błonnik, cukry i dolegliwości żołądkowe grają w jednej drużynie. Spożywanie surowych warzyw i owoców może zatem spotęgować ból brzucha. Warto je zatem ugotować lub choćby zblanszować. Dobrym pomysłem będzie także obranie ich ze skórki.

Jedz lekkostrawnie

Podczas problemów z żołądkiem warto postawić na potrawy, które nie będą wymagały od niego intensywnej pracy. Lekkie produkty, które nie podrażniają i nie wywołują nadmiernej produkcji kwasów trawiennych pomogą szybciej uporać się z dolegliwościami.

Mimo że ciemne pieczywo na zakwasie, otręby czy owsianka są bardzo zdrowe, mogą zaostrzać problemy żołądkowe. Dlatego w tym czasie postawmy na wersję graham, delikatne makarony i drobne kasze (manna, jaglana).

Dobrym pomysłem będzie także białe mięso, ryby, a także jogurty i zsiadłe mleko. W przypadku wegan, powinni postawić na lżejsze rośliny strączkowe, jak soczewica czy groszek. Podczas bólu brzucha unikajmy raczej ciecierzycy, którą trawi się dość długo.

Wystrzegaj się tłuszczu

Ciężkie i tłuste potrawy nadmiernie obciążają żołądek. Ich trawienie przebiega bardzo długo, a zatem zalegają w brzuchu przez wiele godzin, sprawiając, że nie tylko boli nas bardziej, ale także czujemy się ociężali  zmęczeni. [3]

Nie popijaj

Popijając posiłki rozrzedzamy soki trawienne sprawiając, że pokarmy trawią się o wiele trudniej. Najlepiej pić na około 20 minut przed lub po posiłku.

Pamiętajmy, by była to najlepiej woda mineralna. Unikajmy słodzonych i gazowanych napojów, a także kawy i czarnej herbaty. Wśród naparów warto postawić na te na bazie pokrzywy, rumianku czy mięty.

Nie smaż

Potrawy spożywaj w formie gotowanej. Zarówno ryby, mięso, jak i jaja nie powinny być spożywane po usmażeniu. Taka forma utrudnia trawienie i wywołuje dolegliwości żołądkowe. Podczas smażenia z potraw wydziela się także szereg szkodliwych substancji.

Zapomnij o alkoholu

Dolegliwości żołądkowe wykluczają spożywanie alkoholu, szczególnie przy chorobie wrzodowej. Często powtarza się, że czerwone wino wspomaga procesy trawienne, jednak kiedy borykamy się z bólem brzucha powinniśmy o nim zapomnieć. To samo dotyczy koktajli, drinków, wina białego czy mocnych alkoholi.

Przestrzegając zasad odpowiedniego łączenia produktów, a także unikanie tych, które nam szkodzą, możemy w naturalny sposób pomóc rozwiązać problemy żołądkowe. Warto pamiętać, że zbilansowana dieta, dopasowana do naszych potrzeb i trybu życia wpływa na całą jego jakość. Czas poświęcony na zaplanowanie posiłków i zadbanie o to, by produkty spożywać w odpowiednich parach, bardzo szybko zaprocentuje dobrym samopoczuciem, energią i pewnością siebie, o którą trudno, jeśli walczymy ze wzdęciami czy nadmierną produkcją gazów.


  1. webMD.com – Digestive Disorders Health Center
  2. Dallas DC, Sanctuary MR, Qu Y, et al. Personalizing protein nourishment. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(15):3313–3331. doi:10.1080/10408398.2015.1117412
  3. Diana Gentilcore, Reawika Chaikomin, Karen L. Jones, Antonietta Russo, Christine Feinle-Bisset, Judith M. Wishart, Christopher K. Rayner, Michael Horowitz, Effects of Fat on Gastric Emptying of and the Glycemic, Insulin, and Incretin Responses to a Carbohydrate Meal in Type 2 Diabetes, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 91, Issue 6, 1 June 2006, Pages 2062–2067, https://doi.org/10.1210/jc.2005-2644

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *