Właściwości odchudzające kurkumy. Czy kurkuma odchudza?

Artykuł zatwierdził dietetyk Maciej Pokarowski - Autorem artykułu jest ZnamProdukt.pl

Właściwości odchudzające kurkumy każdego roku zjednują sobie coraz większe grono zwolenników. Zawarte w korzeniu tej rośliny substancje bioaktywne przyspieszają metabolizm, wpływają pozytywnie na układ pokarmowy i wątrobę. Jeśli zadbasz o zdrową dietę i aktywność na co dzień, kurkuma pomoże ci schudnąć, doda energii do ćwiczeń i poprawi samopoczucie!

Szczupła sylwetka to marzenie wielu z nas. Aby uniknąć ciągłych porażek i kilkukrotnej utraty wagi przeplatanej nawracającym efektem jo-jo, zacznij przede wszystkim od zmiany nawyków żywieniowych. Nie chodzi o drakońską dietę. Niekoniecznie też o kontrolowanie każdej spożytej kalorii. Po prostu zacznij odżywiać się zdrowiej. Aby wspomóc czasochłonny proces odchudzania, warto sięgnąć po tzw. superfoods – naturalne produkty o udowodnionym pozytywnym działaniu na zdrowie i sylwetkę.

Co to jest kurkuma?

Co to jest kurkuma

Ostrzyż długi, szafran indyjski, żółcień, szafranica, żółty imbir – intensywną w swoim kolorze przyprawę o wielu imionach najczęściej określamy jako kurkumę. Pochodzi z Indii – to właśnie medycyna Dalekiego Wschodu po raz pierwszy wykorzystała niezwykłe właściwości zdrowotne i odchudzające tej wyjątkowej rośliny. Dziś znamy ją na całym świecie i doceniamy zarówno za dobrodziejstwa medyczne, jak i kulinarne.

Korzeń kurkumy swoim wyglądem przypomina imbir. Różni się kolorem – charakterystyczną żółtopomarańczową barwę przyprawa ta zawdzięcza związkowi o nazwie kurkumina. Co ciekawe, korzeń tej rośliny znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni i medycynie, ale też jako środek do barwienia ubrań.

Kurkumina ceniona jest bardziej za walory kolorystyczne niż smakowe. Wprawdzie dodaje potrawom korzennego, gorzkawego smaku, jednak jest on mało intensywny. Dzięki temu można użyć dużej ilości przyprawy i nadać jej atrakcyjny kolor bez obawy o „zepsucie” dania nadmierną ilością jednego składnika.

Jakie właściwości ma kurkuma?

Dobroczynne działanie kurkumy znane było już w starożytności. Choć wykorzystujemy ją od tysięcy lat, naukowcy wciąż odkrywają jej kolejne właściwości. Ta niezwykła roślina łagodzi ból – w medycynie Dalekiego Wschodu była powszechnie stosowana w dolegliwościach menstruacyjnych. Wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i wspomaga organizm w walce z infekcją. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Przyspiesza gojenie ran i wspomaga pracę nerek. Znane są też właściwości przeciwzapalne kurkuminy.

Wyjątkowe właściwości kurkuminy wykorzystywane są także w kosmetyce – maseczka z tym składnikiem działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Pomaga zwalczać trądzik i usuwa przebarwienia. Kurkumina to polifenol o działaniu przeciwutleniającym, który znajduje zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej. Pozytywnie działa też na układ nerwowy i układ krwionośny.

Kurkumina wspomaga pracę układu pokarmowego. Stanowi jeden ze składników preparatów stosowanych w zaburzeniach pracy trzustki. Zawarte w korzeniu kurkumy związki chronią komórki wątrobowe. Działanie żółciopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczające pomaga w stanach niedostatecznego wydzielania żółci, zapaleniu dróg żółciowych, a także stanach zapalnych miąższu wątroby. Jednak największą popularność kurkumina zawdzięcza swoim właściwościom odchudzającym.

Właściwości odchudzające kurkumy

Kurkuma właściwości odchudzające – podobnie jak większość innych – zawdzięcza zawartości kurkuminy, która jest substancją bioaktywną. Potrójne działanie tego składnika wspomaga proces odchudzania. Kurkuma usprawnia trawienie białek i tłuszczów, reguluje pracę układu pokarmowego i wspiera wydzielanie żółci.

Żółć bierze czynny udział w procesach trawiennych. Gdy jest jej zbyt mało, nawet najlepiej zaplanowane odchudzanie może okazać się nieskuteczne. Kurkumina wspomaga prawidłową pracę wątroby, która produkuje żółć. Dzięki temu chroni ten organ przed stanami zapalnymi, a żołądek przed groźnymi chorobami i wrzodami. Efektywna praca układu pokarmowego to mniejsze ryzyko występowania biegunek, zaparć i wzdęć.

Ponadto, kurkuma wspomaga trawienie tłuszczów. Dzięki temu w znaczący sposób ogranicza odkładanie się zbędnej tkanki tłuszczowej i pomaga w redukcji niechcianych kilogramów. Ogromne znaczenie ma też przyspieszenie metabolizmu – jeden z najbardziej pożądanych efektów stosowania kurkumy na odchudzanie.

Jak stosować kurkumę na odchudzanie?

Właściwości odchudzające kurkumy

Istnieje mnóstwo sposobów na włączenie szafranu indyjskiego do codziennej diety. Kurkuma właściwości odchudzające wykazuje w każdej formie – jako przyprawa, składnik suplementu, dodatek do dania czy napój. Jednak w niektórych postaciach oferuje ona znacznie intensywniejsze działanie. Szczególnie, gdy połączymy ją z innymi naturalnymi substancjami wspomagającymi utratę zbędnej tkanki tłuszczowej.

Najchętniej stosowaną formą kurkumy na odchudzanie jest napój. Bardzo prosty do przygotowania, nie wymaga poszukiwania żadnych trudno dostępnych składników. Istnieje wiele przepisów na napój z kurkumą. Oto niektóre z nich:

Przepis nr 1.

Dla tych, którzy lubią przyjemne uczucie rozgrzania w żołądku i nie przeszkadza im połączenie kwaśnego i gorzkiego smaku:

  • Łyżeczka kurkumy
  • Sok z ćwiartki cytryny
  • Szczypta pieprzu

Powyższe składniki rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody i wypij na czczo 20 minut przed śniadaniem. To sposób na przyspieszenie metabolizmu na resztę dnia!

Przepis nr 2.

Propozycja dla zwolenników nieco słodszego smaku:

  • Łyżeczka kurkumy
  • Sok z ćwiartki cytryny
  • Szczypta cynamonu
  • Odrobina miodu

Składniki rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody i wypij o dowolnej porze dnia. Zwrócić uwagę na to, by miksturę dokładnie wymieszać – wymienione w tym przepisie produkty mają skłonność do tworzenia osadów.

Przepis nr 3.

Opcja do picia przez cały dzień:

  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki imbiru
  • Łyżeczka miodu

W tym przepisie najlepiej wykorzystać świeży imbir. Zetrzyj go na tarce o małych oczkach, a następnie 2 łyżki startego korzenia zagotuj w połowie litra wody. Wodę odcedź, dodaj do niej kurkumę i miód. Jeśli nie przepadasz za miodem lub ściśle liczysz kalorie, możesz z niego zrezygnować. Jedynym zadaniem miodu w tym napoju jest złagodzenie ostrego smaku kurkumy i imbiru.

Przy okazji ostatniego przepisu warto wspomnieć o korzyściach płynących z łączenia kurkumy z imbirem. Oba składniki doskonale oczyszczają układ pokarmowy i wątrobę. Zapobiegają nagromadzeniu gazów w jelitach. Koniecznie wypróbuj napój z imbiru i kurkumy, jeśli zdarzy ci się zjeść zbyt obfity posiłek – ciężkostrawny i bogaty w tłuszcze. Dzięki tej wyjątkowej parze unikniesz bólów brzucha, nudności, skurczów jelit, a nawet biegunki i innych uciążliwych objawów. Połączenie kurkumy z imbirem pomaga też zwiększyć uczucie sytości. Dzięki temu zjesz mniej, a to wprost przełoży się na zwiększenie pozytywnych efektów odchudzania!

Kurkumę warto łączyć także z innymi przyprawami znanymi ze swoich właściwości odchudzających. Oprócz imbiru, najbardziej godne zainteresowania są pieprz kajeński, kardamon oraz cynamon.

Kiedy najlepiej pić napoje z kurkumy? Z pewnością optymalną porą jest poranek, ze względu na dobroczynny wpływ szafranu na przemianę materii. Nie ma jednak przeciwwskazań do spożywania kurkumy w ciągu całego dnia. Czasem można ją nawet zastosować doraźnie, np. po zbyt obfitym posiłku lub przy dolegliwościach żołądkowych.

Jakie efekty daje kurkuma na odchudzanie?

efekty daje kurkumy na odchudzanie

Kurkuma wspiera proces odchudzania. Dzięki jej dobroczynnym właściwościom przyspieszysz swój metabolizm, pozbędziesz się wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, oczyścisz organizm z toksyn i wolnych rodników. Unikniesz wzdęć, uczucia ciężkości i nadmiernego odkładania się tkanki tłuszczowej. Przy odpowiedniej diecie, kurkumina pomaga w przemianie nagromadzonej tkanki tłuszczowej w energię. Co więcej, regularne stosowanie tego składnika w diecie poprawia samopoczucie i dodaje energii do ćwiczeń.

Najczęściej zadawane pytanie to oczywiście „ile można schudnąć?”. Wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań, stylu życia oraz środków wdrażanych w celu zmniejszenia masy ciała. Kurkuma nie stanowi cudownego remedium na szczupłą sylwetkę. Działanie tej rośliny jest całkowicie naturalne – zawarte w niej składniki wspierają wiele ważnych procesów w organizmie. Warto przy tym pamiętać, iż optymalne tempo redukcji niechcianej masy ciała to 1-1,5 kg tygodniowo. Nie oczekuj od siebie więcej – zbyt szybkie chudnięcie zwykle prowadzi do frustrującego efektu jo-jo.

Aby osiągnąć pożądane efekty, pamiętaj o zbilansowanej diecie. Kurkuma nie wygra z fast-foodami, nadmiarem słodyczy i słonych przekąsek. Te produkty najlepiej całkiem wyeliminować ze swojego jadłospisu! Ważna jest też regularna aktywność fizyczna. Nie musi być wyczerpująca. Aby szybko zauważyć pozytywne efekty, wystarczy 3 razy w tygodniu zaplanować trening o umiarkowanej intensywności. Każdy powinien trwać minimum 40 minut.

Opinie o kurkumie na odchudzanie

Kurkuma z roku na rok zyskuje sobie coraz szersze grono zwolenników. Na forach internetowych można znaleźć nawet wypowiedzi rekordzistów, którzy przypisują kurkumie utratę 10 i więcej kilogramów! Pojawiają się też opinie osób, które wprawdzie nie zauważyły efektu w postaci utraty wagi, jednak zanotowały znaczny wzrost odporności, przypływ energii i ogólną poprawę samopoczucia.

Najlepsze opinie kurkuma ma wśród osób, które od dłuższego czasu się odchudzają, jednak wcześniej nie widziały pożądanego efektu. Zwykle są to osoby zmagające się z problemami z układem trawiennym lub ze spowolnionym metabolizmem. Dzięki niezwykłym właściwościom kurkumy udało im się przełamać barierę, która dotychczas blokowała ich organizmy przed skutecznym odchudzaniem.

Forumowicze dzielący się swoimi spostrzeżeniami na temat kurkumy miewają czasem ciekawe przemyślenia. Jedna z internautek – nota bene zadowolona z efektów odchudzających – przestrzegała pozostałych przed efektem… barwiącym korzenia tej rośliny! Zasugerowała, by ze świeżym szafranem obchodzić się wyłącznie w rękawiczkach, ponieważ zabarwione na żółto ręce bardzo trudno domyć wodą z mydłem. Choć porada ta może wydać się zabawna, z pewnością wzbudzi wdzięczność osób, które np. tuż po przygotowaniu potrawy ze świeżego korzenia kurkumy muszą wyjść do pracy lub na ważne spotkanie!

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania kurkumy

Oczywistym przeciwwskazaniem do stosowania kurkumy jest uczulenie na tę roślinę. Ponadto nie powinny jej spożywać osoby chore na kamicę żółciową, ponieważ zawarte w niej składniki zwiększają odczuwanie bólu. Kurkuma ma duży wpływ na układ krwionośny, m.in. intensyfikuje działanie leków przeciwzakrzepowych. Składnika tego nie powinny też spożywać kobiety w ciąży – przyprawa ta może wywołać przedwczesne skurcze, a nawet doprowadzić do poronienia. Oczywiście szczypta kurkumy na cały garnek potrawy nie wywoła takiego efektu, jednak stosowanie opisanych wyżej przepisów na napoje z tym składnikiem jest całkowicie niewskazane.

Pamiętajmy też, że co za dużo, to niezdrowo. Jeśli raczysz się napojem z dodatkiem kurkumy, ogranicz jego spożycie do 1-2 szklanek dziennie. W przeciwnym razie nadmiar składników przyspieszających pracę jelit może wywołać biegunkę.

Kurkuma jest substancją naturalną. Z powodzeniem możesz na stałe włączyć tę przyprawę do codziennego jadłospisu. Skorzystasz z jej dobroczynnych właściwości, poprawisz swoje zdrowie i samopoczucie, a przy odpowiednio skomponowanej diecie i aktywności fizycznej przyspieszysz utratę zbędnych kilogramów i uzyskasz wymarzoną sylwetkę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *