Miód a odchudzanie – do czego przyda się miód w domu?

Artykuł zatwierdził dietetyk Maciej Pokarowski - Autorem artykułu jest ZnamProdukt.pl

Miód jest również bardzo docenianym składnikiem w kosmetyce – nawilża i zmiękcza skórę, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Sprawdza się także jako produkt pielęgnacyjny do włosów, a nawet paznokci.

Czy produkt o tak wszechstronnym zastosowaniu nadaje się również do stosowania przy odchudzaniu?

Miód ma przecież wysoki indeks glikemiczny i sporo kalorii. Przy tym jednak zawiera mnóstwo cennych substancji, które mają bezcenny wpływ na zdrowie.

Poznaj niesamowite właściwości miodu i jego wpływ na zdrowie! Sprawdź, czy pomaga, czy przeszkadza w odchudzaniu.

Do czego przyda się miód w kuchni?

Miód kojarzy Ci się przede wszystkim z naturalnym środkiem łagodzącym przebieg przeziębienia i grypy?

W istocie, najczęściej stosowany jest jako dodatek do gorącego mleka lub herbaty z cytryną.

Wykazuje właściwości łagodzące chrypkę i kaszel, nawilża śluzówkę gardła i jamy ustnej, działa antyseptycznie i łagodząco.

Podnosi odporność i przyspiesza regenerację osłabionego organizmu.

Zastosowanie miodu jest jednak o wiele szersze i trudno wyobrazić sobie kuchnię bez niego.

Jest rewelacyjnym zamiennikiem dla cukru – i nie chodzi tylko o walory smakowe. Miód jest słodszy niż cukier, dlatego dodaje się go mniej. Automatycznie również spożywa się go mniej.

Jest również zdrowszy – sacharoza, czyli klasyczny, biały cukier, nie zawiera żadnych substancji odżywczych, witamin ani minerałów. Miód – wręcz przeciwnie. Ma także nieco mniej kalorii niż cukier (miód – 16 kcal w łyżeczce, cukier – 21).

Dlatego zmiany w diecie warto zacząć od zastąpienia cukru miodem. Z powodzeniem można nim słodzić napoje zimne i gorące, dodawać go do ciast i deserów, a także koktajli.

Miód sprawdzi się jako substancja słodząca w każdym przypadku.

Samo zdrowie, czyli co zawiera miód?

Dlaczego miód jest tak zdrowy? W przeciwieństwie do cukru zawiera sporo aminokwasów, witamin i minerałów.

Znajdziesz w nim między innymi:

  • witaminy z grupy B (B1,B2,B6,B12), C, PP
  • kwas pantotenowy
  • wapń
  • potas
  • mangan
  • magnez
  • cynk
  • miedź
  • żelazo

Oprócz tego miód jest bogaty w aminokwasy i enzymy, które wpływają korzystnie na odporność.

Wzmacnianie i regenerowanie organizmu, szczególnie w czasie choroby, to chyba najistotniejsza kwestia, jednak niejedyna.

Trzeba bowiem wiedzieć, że działanie miodu jest o wiele szersze. Wpływa on także na:

  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • wspomaganie spokojnego i wartościowego snu – miód ma działanie uspokajające i relaksujące
  • procesy regeneracji tkanek – dlatego jest bardzo popularnym składnikiem maści i balsamów regenerujących, w tym na odmrożenia, oparzenia i pękającą skórę.

Mało? Miód dba także o układ pokarmowy, regenerując jego ściany. Wpływa korzystnie na środowisko bakteryjne w jelitach, usprawniając ich perystaltykę. Ma działanie lekko przeczyszczające, dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych dań.

Wypijanie szklanki ciepłej wody z dodatkiem miodu i soku z cytryny każdego ranka na około pół godziny przed śniadaniem, dodaje energii i dosłownie „wymiata” złogi z jelit.

To najprostszy, a przy tym skuteczny i bezpieczny sposób na utrzymanie szczupłej sylwetki.

Słodki smak zaspokaja apetyt na przekąski – same zalety!

Miód w codziennej diecie – tuczy, czy nie?

Szereg korzyści płynących ze spożywania miodu jest niezaprzeczalny. Trzeba jednak pamiętać o tym, że pomimo tego miód nie jest produktem niskokalorycznym – a wręcz przeciwnie.

W 100 gramach zawiera średnio 300 kcal. Dla porównania – w 100 g cukru znajduje się ok 380 kcal.

Różnica jest więc widoczna, jednak nie oznacza to, że miodem można się bezkarnie zajadać.

Jeśli słodzisz nim herbatę czy kawę, staraj się spożywać je do posiłku, a nie jako osobną przekąskę. W przeciwnym wypadku nadprogramowe kilogramy mogą pojawić się dość szybko.

Miód co prawda zaspokaja apetyt na słodkości, dlatego jest dobrym sposobem na odchudzanie, trzeba jednak uważać, by nie dać się zwieść wrażeniu, że skoro jest zdrowy, to nie trzeba pilnować, w jakich ilościach się go spożywa. [1]

Pomimo korzystnego wpływu na funkcjonowanie całego organizmu, miód to przede wszystkim sporo węglowodanów prostych.

Jeśli spożywasz miód z rozsądkiem, tj. w niewielkich ilościach oraz przy aktywnym trybie życia, raczej od niego nie przytyjesz. Wręcz przeciwnie – eliminując cukier na jego rzecz, będziesz zdrowszy i silniejszy.

Miód a odchudzanie – czy na redukcji można go spożywać?

Jak rzecz ma się ze spożywaniem miodu w czasie diety odchudzającej? Wydaje się, że wszelkie cukry są wówczas niewskazane.

Słodzenie napojów i posiłków miodem na diecie wydaje się więc nietrafionym pomysłem.

Jednak ze względu na bogaty, prozdrowotny skład i dostarczanie organizmowi witamin, minerałów i aminokwasów, miód warto włączyć w dietę odchudzającą. [2]

Miód ma również właściwości sprzyjające redukcji kalorii. Istnieje nawet kilka diet opartych o spożywanie miodu.

Szczególnie widoczne rezultaty przynosi zjedzenie łyżeczki miodu przed snem. Taka porcja nie dostarczy wielu kalorii, a zagwarantuje:

  • spokojny sen
  • zaspokojenie ochoty na coś słodkiego i mniejszą ochotę na słodkości rano
  • ukojenie układu trawiennego
  • oczyszczenie jelit ze złogów i uczucie lekkości każdego ranka.

Prawdziwy miód dobrej jakości ma jeszcze jedną przewagę nad cukrem – poziom glukozy we krwi po jego spożyciu wzrasta wolniej niż w przypadku zjedzenia takiej samej ilości cukru. Dzieje się tak dlatego, że miód jest wolniej przyswajany przez organizm. Zaspokaja więc głód na dłużej. [3]

To dobry sposób na zaspokojenie głodu i zapotrzebowania na energię przed oraz po wysiłku fizycznym.

Z czym łączyć miód na diecie, by osiągnąć lepsze rezultaty?

Wspomniany wcześniej pomysł na picie szklanki wody z miodem i sokiem z cytryny każdego ranka to najbardziej znany sposób na oczyszczenie jelit ze złogów.

Zamiast cytryny możesz dodać odrobinę cynamonu lub startego imbiru.

Dodaj łyżeczkę miodu do porannej owsianki. Zamiast batonika z cukrem, wybierz ten słodzony miodem.

Jeśli dopadnie Cię nieodparta ochota na słodką przekąskę, zjedz jabłko z odrobiną miodu. Połączysz w ten sposób przyjemne z pożytecznym.

Miód jest wskazany na diecie z przynajmniej jeszcze jednego powodu: ma korzystny wpływ na serce i układ krążenia.

To szczególnie istotne, jeśli intensywnie ćwiczysz, żyjesz w stresie, nie śpisz dostatecznej ilości czasu bądź odżywiasz się mało wartościowo.

Miód usprawnia pracę układu pokarmowego i trawiennego oraz dba o dobrą kondycję organizmu, uzupełniając niedobory cennych składników.

Reasumując – na diecie jak najbardziej można spożywać miód. Warunkiem jest jednak rozsądne dobieranie jego ilości i częstotliwość spożywania, a także eliminacja innych źródeł cukru.

Kilka przydatnych informacji na temat miodu

Aby ze spożywania miodu czerpać jak najwięcej korzyści, warto znać kilka najważniejszych faktów na jego temat.

Dodajesz go do gorącego mleka lub herbaty? Musisz wiedzieć, że wysokie temperatury zabijają zdrowotne właściwości miodu.

Nie dodawaj go więc nigdy do wrzącej wody czy zagotowanego mleka. Niech są ciepłe, ale nie gorące. W przeciwnym wypadku działanie miodu może być znikome.

Wbrew mającemu się wciąż całkiem dobrze przekonaniu, skrystalizowany miód absolutnie nie jest ani zepsuty, ani mniej wartościowy.

Wręcz przeciwnie – to naturalny proces, który świadczy o tym, że miód jest w pełni naturalny i wysokiej jakości!

Do nabierania miodu ze słoika używaj najlepiej specjalnej, drewnianej łyżeczki. Dbaj zawsze o to, by do środka nie dostały się żadne zanieczyszczenia.

Wilgoć czy resztki pokarmów mogą przyczynić się do szybszego jego psucia się. Słoik przechowuj w suchym i zacienionym miejscu.

Ekspozycja na światło słoneczne może skutkować niszczeniem cennych właściwości miodu.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Nie wszystkie produkty na sklepowych półkach podpisane na etykiecie jako miód, w rzeczywistości nim są.

Im niższa cena, tym więcej podejrzeń powinna wzbudzić.

Druga kwestia to zwrócenie uwagi na informacje dopisane małym druczkiem. Często można bowiem trafić na miód sztuczny, co nie jest zauważalne na pierwszy rzut oka. Taki produkt nie ma zbyt wielu wartości odżywczych.

Prawdziwość miodu zweryfikujesz w kilku prostych krokach:

  • prawdziwy miód rozpuszcza się w wodzie nierównomiernie
  • jest słodki na początku, a za chwilę czuć nieco gorzkawy posmak
  • litrowy słój powinien ważyć około 1,4 kg.

Prawdziwy miód, spożywany w rozsądnych ilościach, przynosi wiele korzyści dla zdrowia – także w czasie odchudzania. Wybieraj zawsze produkty najwyższej jakości.


  1. Shetty P, Mooventhan A, Nagendra HR. Does short-term lemon honey juice fasting have effect on lipid profile and body composition in healthy individuals?. J Ayurveda Integr Med. 2016;7(1):11–13. doi:10.1016/j.jaim.2016.03.001
  2. Erejuwa, Omotayo & Ezeokpo, Basil & Nwobodo, Ndubuisi & Asika, Ebere & Nwadike, Kenneth & Uwaezuoke, Nkemjika & Nwachukwu, Daniel & Ude, Ude & Wahab, Mohd & Sulaiman, Siti Amrah. (2017). Effect of Honey on Body Weight, Body Mass Index and Adiposity in High-Fat Diet Fed Wistar Rats. EC Pharmacology and Toxicology. 3. 3-12.
  3. Medically reviewed by Katherine Marengo, LDN, RD, specialty in nutrition, on January 16, 2019 — Written by Susan York Morris, Cinnamon and Honey: Does It Work for Weight Loss?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *