Moringa – właściwości zdrowotne i wpływ na odchudzanie

Artykuł zatwierdził dietetyk Maciej Pokarowski - Autorem artykułu jest ZnamProdukt.pl

Moringa olejodajna to drzewo rosnące u podnóża Himalajów, coraz lepiej rozpoznawalne wśród miłośników zdrowego jedzenia. Ze względu na mnóstwo właściwości prozdrowotnych i zawartość witamin czy minerałów, jego liście, owoce i kwiaty zaliczane są do żywności typu „superfood”. Co więcej, wielu specjalistów uznaje je za roślinę o wiele bardziej wartościową niż większość produktów, jakie spożywamy na co dzień, a coraz częściej stosuje się Moringę na odchudzanie.

Moringa, czyli drzewo długiego życia

Zanim przejdziemy do właściwości tej niezwykłej rośliny, dowiedzmy się o niej nieco więcej. Jak wspomnieliśmy we wstępie, Moringa rośnie u podnóża Himalajów, a konkretnie – w Pakistanie i północno-zachodnich Indiach.

Do Europy sprowadzana jest również z innych krajów azjatyckich, a nawet z Afryki i Ameryki Południowej, gdzie jednak rośnie jej nieco mniej.

Moringa olejodajna (albo Moringa Oleifera) liczy łącznie 14 odmian, osiąga wysokość 10 metrów, a wykorzystywać można każdą jej część – kwiaty, korzenie, liście, owoce, a nawet korę! [1]

Co ma w swoim składzie?

Moringa zyskuje coraz większą popularność na całym świecie z tego względu, że zawiera bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Często jest ich o wiele więcej niż w popularnych produktach, które spożywamy na co dzień.

Roślina posiada np.:

  • 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze;
  • 4 razy więcej witaminy A niż marchew;
  • 4 razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy;
  • 17 razy więcej białka niż mleko,
  • 25 razy więcej żelaza niż szpinak.

Co więcej, jest bardzo bogatym źródłem potasu, manganu, chromu i boru, zawiera wszystkie esencjonalne aminokwasy, a w jej składzie znajdziemy bardzo istotne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9. Dlatego też jej właściwości prozdrowotne są bardzo szerokie i zróżnicowane.

Jakie właściwości ma Moringa?

Tak ogromna ilość witamin i minerałów sprawia, że Moringa uznawana jest za „super żywność” i stosując ją w kuchni albo do codziennej pielęgnacji skóry (występuje też w kosmetykach), możemy liczyć na bardzo wiele korzyści. Oto kilka tych najważniejszych!

Zwiększanie odporności

Ze względu na dużą liczbę zawartych w składzie rośliny witamin, jest ona bardzo skutecznym sposobem na uniknięcie przeziębienia czy grypy.

Jak wspomnieliśmy wcześniej – zawiera bardzo duże ilości witaminy C, A i E, które mają istotny wpływ na sprawność komórek odpornościowych.

Moringa ma przy tym pozytywny wpływ na zmysł wzroku i słuchu, a także niweluje wolne rodniki. Warto stosować ją więc o każdej porze roku. [2]

Wsparcie działania wielu układów i narządów

Moringa to doskonałe wsparcie organizmu. Przede wszystkim wpływa ona pozytywnie na krążenie i przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, będąc doskonałym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego.

Wspomaga również układ nerwowy, pracę mózgu, a także odtruwa wątrobę i oczyszcza organizm z różnego rodzaju toksyn oraz metali ciężkich.

Działanie przeciwzapalne

Duża zawartość minerałów i antyoksydantów sprawia, że roślina ma działanie antybakteryjne, skutecznie chroniąc np. przed gronkowcem złocistym.

Co więcej – minimalizuje ryzyko wystąpienia stanów zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego, a także znacznie przyspiesza proces gojenia się ran.

Niwelowanie stresu

Stres oksydacyjny to problem wielu z nas, a dzięki Morindze można o wiele łatwiej sobie z nim poradzić.

Za jego niwelowanie odpowiedzialny jest chrom, którego również tu nie brakuje – nie tylko obniża on napięcie, ale również poprawia nastrój, a nawet pomaga w walce z depresję.

Warto dodać, że roślina zawiera dużą ilość żelaza, dlatego jest polecana osobom zmagającym się z ciągłym zmęczeniem.

Minimalizowanie wystąpienia niektórych chorób

Dzięki regularnemu spożywaniu liści Moringi, masz możliwość zniwelowania ryzyka związanego z zachorowaniem – i to nie tylko na grypę.

Jak się bowiem okazuje, roślina działa przeciwnowotworowo, chroni przed zawałami serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. [3]

Moringa jest również odpowiedzialna za regulowanie poziomu cukru we krwi, dlatego też jest szczególnie polecana diabetykom.

Pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci

Moringa stosowana jest również w kosmetologii, bo dzięki rewelacyjnemu składowi nawilża i odżywia skórę, a także przywraca piękno twoim włosom.

Co więcej – dzięki eliminowaniu wolnych rodników, roślina ta hamuje procesy starzenia się skóry i zapewnia jej jędrność oraz elastyczność.

Regeneracja mięśni

Moringa jest doskonałym sposobem na uskutecznienie treningu, ponieważ zawiera duże ilości białka. Dodawana do rozmaitych koktajli, pozwoli ci trenować bardziej intensywnie i zminimalizuje negatywne skutki wykonywanych ćwiczeń.

Dla osób regularnie ćwiczących albo mających problemy z kośćmi czy stawami dobrą wiadomością będzie to, że Moringa wzmacnia układ kostny – wynika to między innymi z zawartości dużej ilości manganu i wapnia.

Moringa na odchudzanie

Dzięki spożywaniu tej rośliny szybciej zregenerujesz mięśnie i będziesz mieć możliwość intensywniejszego trenowania.

To jednak nie wszystko – Moringa wspiera proces odchudzania i pomoże ci w zredukowaniu tkanki tłuszczowej! Odpowiada między innymi za lepszą przemianę materii i pracę układu pokarmowego.

Dzięki temu polecana jest zarówno osobom trenującym, jak również prowadzącym siedzący tryb życia.

Lepsze przyswajanie składników odżywczych

I na koniec dodatkowa korzyść, związana ze spożywaniem Moringi – dodawana do różnego rodzaju potraw znacząco zwiększy przyswajalność wapnia i żelaza, co również będzie miało bardzo pozytywny wpływ na twoje zdrowie oraz samopoczucie.

Oczywiście to nie wszystkie właściwości tej wspaniałej rośliny – jest ich o wiele więcej, dlatego też Moringa cieszy się w ostatnim czasie tak dużą popularnością.

W jakiej postaci można kupić Moringę?

Moringa występuje w kilku postaciach, sprawdzając się zarówno w kuchni, jak również będąc istotnym składnikiem niektórych kosmetyków.

Moringa w kuchni

W naszym kraju najczęściej występują sproszkowane liście Moringi, które można kupić w wielu miejscach – zarówno w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością, jak również w Internecie.

Jest to najpopularniejsza i najbardziej ekonomiczna forma tej rośliny, która zawiera najwięcej witamin oraz minerałów i którą skutecznie wykorzystasz w swojej kuchni.

Jej smak przypomina nieco chrzan albo rzeżuchę, jednak jest na tyle subtelny, że będzie stanowić znakomity dodatek do wielu posiłków. Możesz zastosować ją w:

  • koktajlach białkowych;
  • zupach lub kremach;
  • potrawach na bazie roślin strączkowych;
  • kaszotto, owsiankach i kaszkach;
  • jogurtach i szejkach;
  • różnego rodzaju daniach na bazie warzyw, jak leczo,
  • batatach czy ziemniakach, gdzie doskonale sprawdzi się jako posypka.

Warto dodać, że sproszkowana Moringa idealnie nadawać się będzie również do tworzenia zdrowych naparów. I choć smak takiego napoju może być nieco kontrowersyjny, wynagradzają to korzyści, jakie daje jego spożywanie.

Pamiętaj! W ciągu jednego dnia nie spożywaj więcej niż 3 gramy sproszkowanej Moringi!

Moringa w kosmetyce

W wielu sklepach kupisz również olej z Moringi – nie jest on przeznaczony do spożycia, ponieważ powstaje w celach pielęgnacyjnych. Z jego pomocą zadbasz o piękno swojej skóry oraz włosów.

Ma przede wszystkim właściwości nawilżające i dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu bardzo szybko przywrócisz swojej skórze naturalne piękno, a także zadbasz o to, aby włosy nie były przesuszone i ponownie nabrały blasku.

Olejek z Moringi jest również doskonały do masażu!

Czy są przeciwwskazania?

Choć liście, owoce i kwiaty cudownego drzewa są powszechnie polecane ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, nie powinny korzystać z nich kobiety w ciąży.

Wynika to z faktu, że zawarte w roślinie składniki mogą wywoływać niebezpieczne skurcze macicy, a nawet doprowadzić do poronienia.

Poza tym wyjątkiem Moringa jest dostępna dla wszystkich.

Moringa – czy warto włączyć ją do codziennej diety?

Skoro wiesz już, jakie właściwości ma ta niezwykła roślina i w jakiej postaci można kupić Moringę, polecamy odwiedzić sklep ze zdrową żywnością i zainwestować te kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych.

Moringa nie tylko będzie doskonałym uzupełnieniem twoich potraw, ale przede wszystkim stanie się sposobem na dobre samopoczucie, zdrowie i piękny wygląd. A w sytuacji, gdy zechcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, wykorzystaj Moringę na odchudzanie – jest w tym naprawdę skuteczna!


  1. Moringa – Wikipedia.org
  2. Al-Majali IS, Al-Oran SA, Hassuneh MR, et al. Immunomodulatory effect of Moringa peregrina leaves, ex vivo and in vivo study. Cent Eur J Immunol. 2017;42(3):231–238. doi:10.5114/ceji.2017.70964
  3. Ganguly, Ranira & Hazra, Rimi & Ray, Kaushik & Guha, Debajani. (2005). Effect of Moringa Oleifera in Experimental Model of Alzheimer’s Disease : Role of Antioxidants. Annals of Neurosciences. 12. 33-36. 10.5214/ans.0972.7531.2005.12030.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *