Olej z awokado: właściwości i zastosowanie

Artykuł zatwierdził dietetyk Maciej Pokarowski - Autorem artykułu jest ZnamProdukt.pl

Olej z awokado stosuje się go przede wszystkim w kosmetyce i w kuchni. Ze względu na swoje działanie prozdrowotne olej z awokado jest porównywany do dotychczas niezastąpionej oliwy z oliwek. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na ogólne zdrowie, a w szczególności ułatwiają profilaktykę chorób układu krążenia. Od kilku lat coraz bardziej doceniają go osoby zainteresowane dietetyką oraz naturalnymi kosmetykami. Na czym polega jego fenomen?

Czym jest olej z awokado?

Samo awokado to dużych rozmiarów owoc pestkowy, który pochodzi z południowego Meksyku i krajów Środkowej Ameryki. Odkąd doceniono jego właściwości, jego uprawy pojawiają się również w tropikalnych częściach świata. Uznaje się go za jeden z najzdrowszych dotychczas poznanych owoców. Nie dziwi zatem, że olej oraz inne jego pochodne są określane jako naturalne i dietetyczne.

Olej awokado to przede wszystkim wysoka zawartość zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie one korzystnie wpływają na stan układu krążenia. Inne właściwości prozdrowotne sprawiły, że został doceniony nie tylko przez dietetyków, ale także kosmetologów i wszystkich, którzy interesują się naturalnymi kosmetykami. Wspiera bowiem stan skóry i włosów.

Jak powstaje olej z awokado?

Zawartość tłuszczu w tych owocach jest różna i zależy przede wszystkim od odmiany oraz czasu zbioru – waha się w granicach od 16 do 30%. Obecnie olejek awokado produkuje się przede wszystkim w Meksyku i USA, ale także Izraelu, RPA i Nowej Zelandii. Tradycyjna metoda pozyskiwania go polegała na ugniataniu miąższu w naczyniu pełnym wody, a następnie ogrzewaniu, by oddzielić od niej tłuszcz. Była jednak czasochłonna i kosztowna, więc już ponad sto lat temu udoskonalono ją i rozpoczęto tłoczenie tłuszczu na przemysłową skalę.

olej z awokado - jak powstaje

Olejek z awokado tłoczony jest z miąższu. To odróżnia go od większości podobnych tłuszczów, które pozyskiwane są z pestek. Współcześnie olejek z awokado tłoczony jest na trzy sposoby:

  1. Najpierw suszy się owoce, następnie wyciska w wysokiej temperaturze za pomocą pras, by ostatecznie ekstrahować olej przy użyciu specjalnych organicznych rozpuszczalników;
  2. Olej awokado może być poddany działaniu sił odśrodkowych i nacisku w procesie mechanicznym, by następnie rozerwać komórki tłuszczowe metodą enzymatyczną;
  3. Olejek z awokado może być również tłoczony na zimno, by utrzymać walory zdrowotne uzyskanego w ten sposób tłuszczu. Proces przebiega w następujący sposób:
  • owoce są częściowo obierane i myte, a następnie wstępnie rozgniatane,
  • miąższ jest rozgniatany przez ok. 30-35 minut w określonej temperaturze (nie wyższej niż 30 stopni Celsjusza),
  • wirówką olej awokado oddzielany jest od części stałych owocu.

Olej tłoczony na zimno jest ciemniejszy, niż ten pozyskiwany w procesie rafinacji. Nie zostaje pozbawiony części właściwości zdrowotnych, ale jednocześnie nie nadaje się do smażenia. Możesz wykorzystywać go jedynie jako dodatek do dań zimnych.

Wartości odżywcze i bogactwo mineralno-witaminowe oleju z awokado

Nierafinowany olej z awokado przypomina w smaku masło lub migdały. Ze względu na proces pozyskiwania zachowuje on większość bioaktywnych fitozwiązków zawartych w świeżym owocu. Kwasy tłuszczowe, które w nim znajdziemy to przede wszystkim tłuszcze nienasycone. W głównej mierze jest to kwas oleinowy, czyli tłuszcz jednonienasycony, który wpływa korzystnie na serce i układ krążenia.

Jednocześnie warto podkreślić, że olej z awokado nie stanowi pożądanego źródła kwasów omega-3 w diecie. Należy ją więc uzupełniać innymi posiłkami bogatymi w nie. Mogą to być m.in. orzechy czy łosoś.

Olej nierafinowany z awokado to natomiast bardzo cenne źródło wielu witamin, wśród których należy wymienić przede wszystkim A, E czy witaminy z grupy B. Zawiera również korzystną dla wzroku luteinę. Okazuje się, że wystarczy spożywanie jednej łyżki dziennie, by pokryć zapotrzebowanie na witaminę E nawet do 40%. Dzięki temu staje się przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki. Zawarte są w nim również pozytywne dla układu sercowo-naczyniowego beta-sirosterole.

Właściwości oleju z awokado. Na co pomaga?

Jak już wspominaliśmy, prozdrowotne właściwości oleju z awokado przede wszystkim wspierają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Spożywany regularnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu, podnosząc jednocześnie stężenie HDL. Wynika to z obecności kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych.

Okazuje się również, że olej z awokado wspiera wzrok. Zawdzięczamy to obecnej w jego składzie luteinie. Choć związek znajduje się w komórkach ludzkich oczu, to nasz organizm go samodzielnie nie produkuje. Konieczne jest dostarczanie luteiny wraz z codzienną dietą. Tym samym regularne przyjmowanie oleju z awokado chroni przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. Warto więc wzbogacić sobie nim dietę, zwłaszcza w podeszłym wieku, gdy obie te choroby pojawiają się naprawdę często.

Właściwości oleju z awokado

Olej nierafinowany zmniejsza również objawy zapalenia stawów. Od dawna stosowany jest jako wsparcie w leczeniu artretyzmu. Okazuje się, że skutecznie łagodzi ból oraz zapobiega sztywności stawów w chorobach związanych ze stanem zapalnym chrząstki stawowej. Uznaje się, że najskuteczniej działa w przypadku problemów z biodrami oraz kolanami.

To ciągle nie wszystko, bowiem olej z miąższu awokado polecany jest również w chorobach dziąseł i przyzębia. Stosuje się go w przypadkach pojawienia się przekrwień i nieprzyjemnego krwawienia. Wynika to z faktu, że potrafi on zablokować białko IL1B o działaniu prozapalnym, które jest jedną z głównych przyczyn pojawienia się tego rodzaju schorzeń.

Warto podkreślić korzystne działanie oleju z awokado na skórę. Wynika ono z obecności kwasów tłuszczowych, białek oraz witamin. Ostatecznie więc nawilża i odżywia skórę. Co więcej, przyspiesza gojenie się ran i pomaga zmniejszyć blizny czy rozstępy. Olej ten więc całościowo poprawia stan skóry – nieliczni potwierdzają również jego pozytywne działanie w zmniejszaniu zmian łuszczycowych.

Zastosowanie oleju z awokado w kuchni

Najwięcej uwagi poświęcamy olejowi nierafinowanemu, który dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje większość składników odżywczych. Tymczasem w kuchni może być wykorzystany każdy jego rodzaj, niezależnie od metody pozyskiwania. Należy jednak używać oleju z rozwagą.

Zanim więc zaczniesz stosować olej z awokado w kuchni, dobrze wybierz jego rodzaj. Nierafinowany ma ciemniejszą barwę (zielono-brunatną), a jego smak jest znacznie bardziej wyrazisty. Wyróżnia się orzechowym lub maślano-migdałowym charakterem. Musisz jednak wiedzieć, że cechuje go niska temperatura dymienia. Jak wspominaliśmy, może być wykorzystywany jedynie na zimno – będzie doskonałym dodatkiem do sałatek. Tymczasem rafinowany olej ma jasną barwę. Sprawdzi się również w smażeniu. Pali się dopiero w temperaturze powyżej 255 stopni Celsjusza.

Olej z awokado jest doskonałą bazą do różnego rodzaju sosów czy marynat. Sprawdza się również w pesto. Najprościej natomiast dodać go do sałatki, pieczonych warzyw czy makaronów. Łączy się z naprawdę wieloma potrawami, pokrywając ich powierzchnię cienką warstwą. To bardzo istotne, ponieważ pozwala użyć znacznie mniej tłuszczu podczas przygotowania posiłków. Dodatkowo pomaga zachować ich walory smakowe.

Zastosowanie oleju z awokado w kosmetyce

Kuchnia to jednak nie jedyne miejsce, gdzie jest wykorzystywany. Na coraz szerszą skalę używany jest również w przemyśle kosmetycznym. Wynika to przede wszystkim z faktu obecności fitosferoli, które wnikają wgłąb skóry. Jako składnik najczęściej pojawia się więc przede wszystkim w kremach, mydłach wysokiej jakości czy olejkach do masażu. Przyjemnie pachnie i skutecznie nawilża skórę całego ciała.

Duża zawartość witamin A, E i D sprawia, że staje się on również składnikiem wszystkich kosmetyków, które chronią przed wysuszaniem się skóry oraz pojawianiem zmarszczek. Okazuje się, że można stosować olej z awokado na włosy – jego działanie nawilżające wspiera nie tylko skórę. Kwasy tłuszczowe i białka włókniste działają nawilżająco i chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.

Jak stosować olej z awokado?

Warto podkreślić, że naturalny olejek, by wspierać skórę czy włosy, nie musi być składnikiem jakiegoś kosmetyku. Stanowi go bowiem sam w sobie. Zawsze jednak należy pamiętać, że jest bardzo skuteczny w działaniu i nawet niewielka jego ilość wywołuje na skórze uczucie tłustości. Zwróć również uwagę, że olejek uwypukla czasowo niektóre niedoskonałości, dlatego warto nakładać go wieczorem przed położeniem się spać.

Okazuje się jednak, że najlepszą skuteczność osiągniemy podczas masażu całego ciała z użyciem olejku z awokado. Dzięki pobudzeniu mikrokrążenia może on głębiej wniknąć w skórę. Uważnie dobieraj natomiast ten, który chcesz nanieść na włosy. Bywa, że bardzo je obciąża i trudno go zmyć. Próbuj więc stopniowo.

W kuchni natomiast olej z awokado jest przede wszystkim bazą wielu sosów i dodatkiem do sałatek. O większości jego zastosowań napisaliśmy wcześniej. Warto jednak podkreślić, że najlepiej działa wypijany osobno. Aby zobaczyć jego prozdrowotne działanie, wystarczy jedna łyżeczka oleju dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *